Kesadaran Hukum Konsumen Atas Pembelian Produk Impor Kemasan Yang Tidak Mencantumkan Label Bahasa Indonesia
DOI:
https://doi.org/10.47134/lawstudies.v2i1.2126Keywords:
imported food;, ; Indonesian labels, consumers, awarenessAbstract
The surge in food imports has given rise to issues about the safety and consumer consciousness of imported food items without Indonesian labelling. The objective of the study is to examine the legal consciousness of customers at Ranch Market Tangerang with relation to packaged imported food items lacking Indonesian labels, and to elucidate the resolution process for imported food goods without Indonesian labels at Ranch Market. Conduct research using an empirical approach in the field of law. The technique is specifically applicable to concrete occurrences. The data sources consist of secondary data and primary data, which are collected using interview techniques and analysed using descriptive qualitative methods. The findings of this study indicate that the legal awareness of consumers at Ranch Market Tangerang regarding imported packaged products lacking Indonesian language labels is demonstrated through indicators of legal knowledge, comprehension, attitudes, and behaviour. Consequently, there is a necessity for enhancing consumer awareness across all indicators. The Food and Drug Supervisory Agency (BPOM) at Ranch Market handles the settlement of imported food products without Indonesian language labels. This is done through their supervisory function as the responsible party for resolving imported food products that have shown unsatisfactory results.
References
Adolong, P. (2020). Pemberlakuan Sanksi Hukum Terhadap Pelaku Usaha Pangan Akibat Melakukan Pelanggaran Terhadap Undang-Undang Nomor 18 Tahun 2012 Tentang Pangan. Lex Et Societatis, 8(1). https://doi.org/10.35796/les.v8i1.28475 DOI: https://doi.org/10.35796/les.v8i1.28475
Ambarani, D., & Sumiyati, Y. (2023). Pemenuhan Hak Konsumen atas Informasi yang Jelas Mengenai Kondisi dan Jaminan Produk Makanan Kiloan dari Pelaku Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah Dihubungkan dengan Undang-Undang Nomor 8 Tahun 1999 Tentang Perlindungan Konsumen. Bandung Conference Series: Law Studies, 3(1), 2. https://doi.org/10.29313/bcsls.v3i1.5080 DOI: https://doi.org/10.29313/bcsls.v3i1.5080
Debora, M., & Anggusti, D. (2018). Perlindungan Hukum Bagi Konsumen Terhadap Pemberian Label Gizi Yang Tidak Sesuai Dengan Mutu Pada Produk Pangan Olahan. PATIK : Jurnal Hukum, 7(2), 164–177. https://ejournal.uhn.ac.id/index.php/patik
Dirhamsyah, T., Mulyo, J. H., & Darwanto, Dwijono Hadi Hartono, S. (2016). Ketahanan pangan : kemandirian pangan dan kesejahteraan masyarakat daerah rawan pangan di Jawa.
Jhonson, E., & Sherraden, M. S. (2007). From Financial Literacy to Financial Capability Among The Young. Journal of Sociology and Social Welfare. 34(3), 119-146. https://scholarworks.wmich.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=3276&context=jssw DOI: https://doi.org/10.15453/0191-5096.3276
Kamarudin. (2016). Membangun Kesadaran dan Ketaatan Hukum Masyarakat Dalam Persepktif Law Enforcement. Jurnal Al-‘Adl, 9(2), 150–150.
Mayani, S., & Wardah. (2018). Perlindungan Konsumen Atas Produk Pangan Impor yang Tidak Mencantumkan Label Berbahasa Indonesia yang Dijual DI Toko Modern (Suatu Penelitian Di Kota Banda Aceh). 2(November), 877.
Muhammad, A. (2004). Hukum Dan Penelitian Hukum (Bandung: PT. Citra Aditya Bakti, 2004). In Abdulkadir Muhammad.
Mustika, D. A. (2021). PERAN UNDANG-UNDANG NOMOR 25 TAHUN 2007 TENTANG PENANAMAN MODAL MENGATUR MENGENAI PENANAMAN MODAL DALAM NEGERI DAN PENANAMAN MODAL ASING DALAM KONTEKS PEMBANGUNAN EKONOMI NASIONAL. YUSTISI, 8(1), 33. https://doi.org/10.32832/yustisi.v8i1.4684 DOI: https://doi.org/10.32832/yustisi.v8i1.4684
Ni Putu Lisna Yunita, I. G. P. A. (2016). Tanggung Jawab Pelaku Usaha Terhadap Produk Impor Yang Tidak Berlabel Bahasa Indonesia Ditinau Dari Undang-Undang Nomor 8 Tahun 1999 Tentang Perlindungan Konsumen. 5(3), 2. DOI: https://doi.org/10.33373/dms.v3i3.93
Novana Ardani, M. (2020). Alih Fungsi Lahan Pertanian Ditinjau Dari Penyelenggaraan Pangan (Undang-Undang Nomor 18 Tahun 2012 Tentang Pangan). Law, Development and Justice Review, 3(2), 257–274. https://doi.org/10.14710/ldjr.v3i2.10067 DOI: https://doi.org/10.14710/ldjr.v3i2.10067
Sayuti, M., Supriatna, I., Setia Abadi, A., B. Hismayasari, I., Ernawati, E., & Saidin, S. (2021). Pelatihan produksi pakan buatan skala rumah tangga untuk pembudidaya ikan di kota Sorong, Papua Barat. Yumary : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(3), 117–126. https://doi.org/10.35912/yumary.v2i1.100 DOI: https://doi.org/10.35912/yumary.v2i1.100
Sidabolok, J. (2006). Hukum Perlindungan Konsumen di Indonsesia, Ctk. 5.
Soekanto, S. (2010). Sosiologi Suatu Pengatar. Edisi Baru Jakarta: PT Raja Grafindo Persada.
Syamsarina, S., Aziz, M. I., Arzam, A., Hidayat, D., & Aji, A. B. W. (2022). Kesadaran Hukum dan Kepatuhan Hukum: Analisis Faktor yang Mempengaruhi Kesadaran Hukum dan Kepatuhan Hukum Masyarakat. , 10(1), 81-90. Jurnal Selat. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.31629/selat.v10i1.5216 DOI: https://doi.org/10.31629/selat.v10i1.5216
Utomo, B. (2020). antangan dan Peran Bulog di Era Industri 4.0. Jurnal Pangan,.
Downloads
Published
How to Cite
License
Copyright (c) 2024 Inge Dwisvimiar, Muhammad Muslih, Gita Fitri Lathifa

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.